Bouwfysica

jan 27, 2015

Computerserver verwarmt huizen

Knipsel.JPG

Computerserver verwarmt huizen

(bron: http://www.technischweekblad.nl)

Koeling van data­centra met airco’s kost veel energie. Maar stop je de servers in een radiator, dan kun je er huizen mee verwarmen, zegt het Nederlandse bedrijfje Nerdalize. STW geeft de startup een lening van € 250.000 voor doorontwikkeling van het idee.

De server-radiator oogt als een strakke designradiator, maar erin verborgen zit een central processing unit van een server. Deze wekt warmte op bij het maken van complexe berekeningen. Dat maakt het mogelijk twee groepen klanten te bedienen. Wanneer een bedrijf de server-radiator via een internetverbinding opdracht geeft voor berekeningen, gaat de verwarming draaien. Het bedrijf vergoedt deels de energierekening van de huiseigenaar, de opdrachtgever betaalt voor de rekencapaciteit. Het verschil daartussen is de winst voor het Delftse bedrijfje. 

Behalve de huiseigenaars zijn ook de gebruikers van de servercapaciteit goedkoper uit door de vinding. Omdat Nerdalize niet hoeft te investeren in een duur datacentrum kan de rekenkracht ver onder de huidige marktprijs worden aangeboden, zegt het bedrijf. Het milieu profiteert door een besparing op CO2-uitstoot. 

De server-radiators zijn leverbaar in 1.000, 1.500 en 2.000 W en hebben een geluidloze koeling. Die produceert intern warm water van 50 tot 60 °C. Een warmtewisselaar draagt die energie over op hete lucht om het huis mee te verwarmen. Op warme dagen is het daardoor ook eenvoudig om de geproduceerde warmte naar buiten af te voeren. 

De risico’s voor de veiligheid van de computer en de calculaties zijn volgens Leupe minimaal. De behuizing van de rekenende radiator kan tegen een stootje. Bij een storing neemt een andere server-radiator het werk over. De gegevens worden versleuteld en de berekeningen gebeuren decentraal, wat gegevensdiefstal tegengaat. Wordt het niet koud in huis als de server-radiator geen rekenklus heeft? Leupe: ‘Nee, dan doneren we computerkracht aan goede doelen, zoals kankeronderzoek of klimaatsimulaties.’ 

Nerdalize hoopt in het eerste kwartaal van 2015 de eerste gebruiksklare server-radiators te kunnen plaatsen bij mensen thuis. Er zijn er inmiddels zeven verkocht. De Delftse startup levert al goedkope rekenkracht aan diverse rekenintensieve, wetenschappelijke en zakelijke klanten.

Reacties

Voeg een reactie toe
Laatse nieuwsberichten

 • Energie Vademecum nu ook te downloaden van Klimapedia

  Sinds 27 november is het Energie Vademecum niet alleen online te gebruiken, maar is het ook als...

  > lees verder
 • Energie uit groendak: Plant-E

  Energie uit groendak: Plant-E. Met het project PlantPower aan de Universiteit van...

  > lees verder
 • SBRCUR ontwikkelt rekentool warmteweerstand

  SBRCUR ontwikkelt rekentool warmteweerstand. Het toenemend aantal eisen voor onder andere...

  > lees verder
 • Computerserver verwarmt huizen

  Computerserver verwarmt huizen (bron: http://www.technischweekblad.nl) Koeling van...

  > lees verder
 • Rockwool presenteert passiefhuiskozijn

  Rockwool presenteert passiefhuiskozijn (bron: http://www.bouwwereld.nl/nieuws )...

  > lees verder
 • Energie Vademecum nu ook te downloaden van Klimapedia

  Energie Vademecum nu ook te downloaden van Klimapedia

  Sinds 27 november is het Energie Vademecum niet alleen online te gebruiken, maar is het ook als pdf beschikbaar op http://klimapedia.nl/publicaties/energievademecum/ .

  > lees verder
 • Energie uit groendak: Plant-E

  Energie uit groendak: Plant-E

  Energie uit groendak: Plant-E. Met het project PlantPower aan de Universiteit van Wageningen heeft men ontdekt hoe je elektriciteit rechtstreeks uit de wisselwerking tussen bodembacteriën en levende plantenwortels kunt halen. Voor deze...

  > lees verder

Registratie bedrijven

Maak hier een onderwijsprofiel aan. Dit kan alleen als je werkzaam bent bijl een onderwijsinstelling.

> Registeer

Bedrijven