Bouwfysica

dec 7, 2015

Go/No Go voorbereiding

RENDERS_opti.jpg RENDERS_10deg.jpg

Zoals misschien te merken aan de tijd die er verstreken is sinds mijn laatste blogpost heb ik het vrij druk gehad met mijn afstuderen; ik ben vooral bezig geweest met mijn ontwerp en heb nog wat laatste schaalmodelmetingen gedaan. Afgelopen week heb ik mijn voorlopige verslag in moeten leveren en deze week heb ik mijn Go/No Go (P4) presentatie. Als ik die presentatie haal mag ik eind januari officieel afstuderen.

De laatste schaalmodelmetingen die ik heb gedaan gingen redelijk soepel. Tijdens deze metingen heb ik de drie ontwerpen die ik heb uitgewerkt (nogmaals) getest. Nu met een iets uitgebreidere meetopstelling. Ook heb ik geprobeerd te kijken naar de invloed van het toevoegen van absorberend materiaal. Helaas bleken de metingen met dit materiaal mislukt te zijn toen ik achteraf de resultaten bekeek. Waarschijnlijk werd dit veroorzaakt door de bevestiging ervan. (Ik moest twee lagen fleece op elkaar bevestigen om de juiste dikte te krijgen, maar deze bevestiging bleek soms niet goed vast te blijven zitten.) Gelukkig heb ik in principe ook genoeg aan de metingen zonder deze extra absorptie.

Met behulp van deze metingen en de computer simulaties die ik eerder heb gedaan heb ik vervolgens -met behulp van een aantal beoordelingscriteria- het beste ontwerp gekozen. Dit bleek het ontwerp te zijn wat geluidabsorptie en het omhoog reflecteren van geluid combineert. De gemiddelde verbetering bleek ongeveer 5 decibel (A-gewogen) te zijn, met een maximale verbetering van 10 decibel (wat wordt waargenomen als een halvering van het geluidsniveau).

Deze week zal ik mij voornamelijk richten op het voorbereiden van mijn Go/No Go presentatie en daarna heb ik hopelijk nog wat tijd om een aantal dingen te verbeteren die ik graag nogmaals wil bekijken.

Reacties

Voeg een reactie toe